Jedlo je vzácnosť, ktorou by sa nemalo v žiadnom prípade plytvať

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko jedla počas roka vyhodíme? Zbavujeme sa nedojedených zbytkov z obeda, vyhadzujeme pokazené jedlo, ktoré sme nestihli zjesť, zbavujeme sa zásob, ktoré ležali dlhé mesiace v komore bez využitia. Ročne sa v celom svete vyhodia stovky ton potravín, a to je množstvo, ktoré by nás malo určite trápiť. 

Nákupné košíky a vozíky pretekajúce jedlom sú dennou samozrejmosťou v každom obchodnom reťazci. Ľudia sa nechávajú zlákať akciami, zľavami alebo výhodnými baleniami, a tak si domov odnášajú potraviny, ktoré vlastne ani nechceli. A účet za nákup stúpa závratnou rýchlosťou. A závratnou rýchlosťou sa aj zapĺňajú police v komore. V nakupovaní jednoducho nemáme mieru a to logicky smeruje k food waste, teda k plytvaniu potravín. 


Plytvanie potravinami so sebou prináša neblahé následky 

Myšlienka, že také obrovské množstvo jedla, dokonca zdravej stravy končí v koši, je neúnosná. Hlavne keď si spomenieme na to, že ešte stále existujú krajiny, v ktorých ľudia od hladu umierajú. Pravidelné vyhadzovanie potravín má teda aj svoje následky a sociálny pohľad na problematiku food waste je jedným z nich. 

Potraviny nevznikajú len tak, lusknutím prstov. Treba ich vyrobiť, spracovať, uskladňovať a expedovať. Ak sa potraviny vyrábajú v nadmerných množstvách, dochádza k väčšej záťaži pre životné prostredie – zbytočne sa čerpajú zdroje a nevyhneme sa ani vzniku emisií. 

Aj keď téma plytvania potravinami rezonuje všade okolo nás, so zmenou by sme mali začať u seba. Skúste začať malými krokmi – robte si nákupné zoznamy, pravidelne kontrolujte zásoby v chladničke a komore, naučte sa potraviny správne skladovať alebo aj variť zo zbytkov. Stačí naozaj málo a ušetríte kopu peňazí, a zároveň sa naučíte spotrebovať jedlo do poslednej omrvinky.