recepty

Recepty

recepty

Trhané mäso v barbecue omáčke

Piekli ste na nedeľný obed mäso a už na druhý deň vám príde suché a nudné? Pripravte si chutné a hlavne šťavnaté trhané mäso v barbecue omáčke. Variť sa dá aj zo “zvyškov”!

recepty

Ako využiť vajíčka, aby ste nimi neplytvali

Čo bolo skôr, vajce alebo sliepka? Nie, nie, nebojte sa, dnes nebude témou táto otázka, na ktorú hľadá ľudstvo odpoveď už celé tisícročia. Otázkou však je, ako využiť všetky zložky vajíčka, teda bielok, žĺtok či škrupinu. Veľa receptov totiž vyžaduje len jednu časť vajíčka a zvyšok sa bez rozmyslu stáva súčasťou problému zvaného food waste. Odporúčaní je hneď niekoľko.

recepty

Nedeľný obed na tri dni, alebo ako sa to dá inak

Pečené kurča so zemiakmi a zeleninou ako nedeľný obed je slovenská klasika. Len málokedy ho však zjeme naraz, a tak nám ostane aj na ďalšie dni. No už v pondelok ho máme po krk a zvyšky tak letia nekompromisne do koša. S takýmto plytvaním sa dá jednoducho skoncovať. Stačí trocha tvorivosti a nedeľný obed vieme premeniť na niekoľko zaujímavých chutných pokrmov. Tu je zopár tipov.

recepty

Zemiaky na viac spôsobov, alebo ako už nimi nikdy neplytvať

Zemiaky varené, opekané, pečené, ale aj zemiaková kaša. To všetko sú rôzne úpravy zemiakov, ktoré sú obľúbenou a asi aj najčastejšou prílohou mnohých jedál. Veľakrát však uvaríme tejto prílohy viac, než je nutné a prebytky zvyčajne končia tam, kde by nemali. V koši. Čo spraviť so zemiakmi navyše, aby neskončili ako food waste? Riešení je hneď niekoľko

recepty

Recepty z chleba, o ktorých ste doteraz možno nepočuli

Chlieb kupujeme takmer každý deň, veď čo je lepšie, ako čerstvý mäkký chlebík na raňajky? Ibaže nie vždy sa nám ho podarí spotrebovať celý, a tak nám ostane v chlebníku, stvrdne, chytí pleseň a putuje do koša. Ako sa takejto situácii vyhnúť? Stačí sa naučiť, ako ho spotrebovať, použiť do receptov a správne uskladniť. 

recepty

Čo s nepodareným piškótovým korpusom alebo odrezkami koláča?

Narodeniny, meniny, večierky a oslavy – viete si ich predstaviť bez chutných koláčov a sladkých tort? Bez obľúbenej dobošky, punčového rezu, alebo Sacherovej torty? To asi nikto. Ibaže niekedy to s koláčmi a zákuskami trochu preženieme. Potom stoja týždeň v chladničke, oschnú a nakoniec skončia v koši. Navyše pri krájaní koláčov ostávajú odrezky, ktoré taktiež nie vždy využijeme a nakoniec putujú do odpadkov. Vieme sa takémuto plytvaniu vyvarovať? 

recepty

Ostala vám zelenina a neviete, ako ju využiť? Poradíme vám čo s ňou, aby neskončila v koši

Veľké nákupy sú našou každodennou rutinou. Z obchodov si nosíme plné tašky potravín a surovín, ktoré v konečnom dôsledku ani nie sme schopní spotrebovať. A tak sa často stáva, že nám ostanú suroviny, ktoré, žiaľ, často končia v odpadkoch. Medzi najčastejšie vyhadzované potraviny patrí zelenina, a preto vám v nasledujúcich riadkoch ponúkneme niekoľko receptov, v ktorých ju môžete zužitkovať.

recepty

Chutné recepty zo zvyškov ryže, ktoré vás zaručene dostanú

Ryža patrí medzi najobľúbenejšie prílohy k mäsu a určite sa aj vám stalo, že ste jej uvarili viac, ako bolo potrebné. Aby ste ju nemuseli vyhadzovať, prinášame vám niekoľko rýchlych receptov, ktoré si určite obľúbite.