Trhané mäso v barbecue omáčke
Piekli ste na nedeľný obed mäso a už na druhý deň vám príde suché a nudné? Pripravte si chutné a hlavne šťavnaté trhané mäso v barbecue omáčke. Variť sa dá aj zo “zvyškov”!
Čo bolo skôr, vajce alebo sliepka? Nie, nie, nebojte sa, dnes nebude témou táto otázka, na ktorú hľadá ľudstvo odpoveď už celé tisícročia. Otázkou však je, ako využiť všetky zložky vajíčka, teda bielok, žĺtok či škrupinu. Veľa receptov totiž vyžaduje len jednu časť vajíčka a zvyšok sa bez rozmyslu stáva súčasťou problému zvaného food waste. Odporúčaní je hneď niekoľko.
Pečené kurča so zemiakmi a zeleninou ako nedeľný obed je slovenská klasika. Len málokedy ho však zjeme naraz, a tak nám ostane aj na ďalšie dni. No už v pondelok ho máme po krk a zvyšky tak letia nekompromisne do koša. S takýmto plytvaním sa dá jednoducho skoncovať. Stačí trocha tvorivosti a nedeľný obed vieme premeniť na niekoľko zaujímavých chutných pokrmov. Tu je zopár tipov.
Zemiaky varené, opekané, pečené, ale aj zemiaková kaša. To všetko sú rôzne úpravy zemiakov, ktoré sú obľúbenou a asi aj najčastejšou prílohou mnohých jedál. Veľakrát však uvaríme tejto prílohy viac, než je nutné a prebytky zvyčajne končia tam, kde by nemali. V koši. Čo spraviť so zemiakmi navyše, aby neskončili ako food waste? Riešení je hneď niekoľko
Chlieb kupujeme takmer každý deň, veď čo je lepšie, ako čerstvý mäkký chlebík na raňajky? Ibaže nie vždy sa nám ho podarí spotrebovať celý, a tak nám ostane v chlebníku, stvrdne, chytí pleseň a putuje do koša. Ako sa takejto situácii vyhnúť? Stačí sa naučiť, ako ho spotrebovať, použiť do receptov a správne uskladniť.
Narodeniny, meniny, večierky a oslavy – viete si ich predstaviť bez chutných koláčov a sladkých tort? Bez obľúbenej dobošky, punčového rezu, alebo Sacherovej torty? To asi nikto. Ibaže niekedy to s koláčmi a zákuskami trochu preženieme. Potom stoja týždeň v chladničke, oschnú a nakoniec skončia v koši. Navyše pri krájaní koláčov ostávajú odrezky, ktoré taktiež nie vždy využijeme a nakoniec putujú do odpadkov. Vieme sa takémuto plytvaniu vyvarovať?
Veľké nákupy sú našou každodennou rutinou. Z obchodov si nosíme plné tašky potravín a surovín, ktoré v konečnom dôsledku ani nie sme schopní spotrebovať. A tak sa často stáva, že nám ostanú suroviny, ktoré, žiaľ, často končia v odpadkoch. Medzi najčastejšie vyhadzované potraviny patrí zelenina, a preto vám v nasledujúcich riadkoch ponúkneme niekoľko receptov, v ktorých ju môžete zužitkovať.