Recepty z chleba, o ktorých ste doteraz možno nepočuli

Chlieb kupujeme takmer každý deň, veď čo je lepšie, ako čerstvý mäkký chlebík na raňajky? Ibaže nie vždy sa nám ho podarí spotrebovať celý, a tak nám ostane v chlebníku, stvrdne, chytí pleseň a putuje do koša. Ako sa takejto situácii vyhnúť? Stačí sa naučiť, ako ho spotrebovať, použiť do receptov a správne uskladniť. 

Čo s väčším množstvom chleba?

Ak ste kúpili chlieb a určite viete, že ho nestihnete spotrebovať, tak ho dajte jednoducho zamraziť. A keď ho budete potrebovať, máte ho hneď poruke. Ak je chlebík už tvrdší a nemá pleseň, nechajte ho vysušiť a pomeľte na strúhanku. Tvrdší chlieb môžete však veľmi jednoducho premeniť aj na krutóny do polievky – malé kúsky chleba podľa chuti okoreňte a opražte na troche oleja. 


Chlebové placky so šunkou

Chlebík, ktorý vám ostal, nakrájajte na malé kúsky. Rovnako nakrájajte aj cibuľku, šunku, alebo salámu a tvrdý syr. Vajíčka si rozmiešajte spolu so soľou, korením, trochou bazalky a majoránom. Všetko spolu zmiešajte do jednej zmesi a na rozpálenej panvici pražte chlebové placky, ktoré sú najchutnejšie ešte teplé. 


Hrianky trochu inak

Všetci poznáme klasické chlebové hrianky opečené na oleji a potreté cesnakom. Takúto hrianku si však môžete pripraviť aj ako talianske bruschetty spolu s čerstvými paradajkami a bazalkou. Príprava je úplne jednoduchá – chlieb potrieme olivovým olejom a opečieme do zlatista. Paradajky nakrájame na drobné kúsky rovnako ako čerstvú bazalku, osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej a zamiešame. Na opečený chlieb navrstvíme paradajky a potom sa už len pochválime za skvelé jedlo. 


Zahusťovanie guľášov, polievok a omáčok

Starý chlieb sa dá rôzne využiť a jedným zo spôsobov je aj jeho použitie na zahusťovanie polievok, guľášov aj omáčok. Starý chlieb sa nastrúha a rozvarí, čím sa varená zmes zhutní. Chlieb nás teda dokáže zachrániť, keď sa nám podarí príliš riedka omáčka alebo polievka.