Čo s nepodareným piškótovým korpusom alebo odrezkami koláča?

Narodeniny, meniny, večierky a oslavy – viete si ich predstaviť bez chutných koláčov a sladkých tort? Bez obľúbenej dobošky, punčového rezu, alebo Sacherovej torty? To asi nikto. Ibaže niekedy to s koláčmi a zákuskami trochu preženieme. Potom stoja týždeň v chladničke, oschnú a nakoniec skončia v koši. Navyše pri krájaní koláčov ostávajú odrezky, ktoré taktiež nie vždy využijeme a nakoniec putujú do odpadkov. Vieme sa takémuto plytvaniu vyvarovať? 

Čo robiť, ak sme napiekli viac, ako bolo potrebné?

Chystali ste na oslavu koláče a zákusky, a nejak ste neodhadli množstvo? Tak ich uložte do krabičiek alebo do dóz a šup s nimi do mrazničky. Je to naozaj praktické riešenie, vďaka ktorému budete mať chutné domáce koláče a zákusky hneď poruke. Ráno ich vytiahnete z mrazničky a o pár hodín ich môžete servírovať k poobednej kávičke. 


Nech odrezky z koláčov a nevydarené korpusy nekončia v koši

Každá gazdinka vie, že pečenie je veľké umenie a občas aj trápenie. Čím viac sa niekedy snažíme, tým menej sa nám darí a potom sa rozčuľujeme nad korpusom, ktorý je veľmi suchý alebo nevyrástol. Nevydarené korpusy a piškóty nemusia skončiť v koši rovnako ako ani koláčové odrezky. 

Korpus, odrezky, ale aj zákusky, ktoré vám oschli v chladničke, pomrvte a pridajte toľko džemu, aby sa vám zmes pekne spojila. Môžete pridať napríklad aj sirup, krém, ktorý ostal zo zákuskov, aj pomleté orechy. Zo zmesi tvarujte guľky, obaľte ich v kokose a dajte zatuhnúť do chladničky. Takéto klasické kokosové guľky pozná asi každý. 


Chutné a krásne Cake pops – dobrota na paličke

S Cake pops sa stretávame stále viac a viac, sú to akési chutné guličky na paličke, ktoré sa zdobia na tisíc spôsobov. Stretávame sa s nimi predovšetkým na rôznych oslavách, svadbách a podobne. Cesto sa robí úplne jednoducho, my si však guličku vytvoríme z koláčových odrezkov. Odrezky pomrvíme a ako spojivo môžeme použiť džem, čokoládovo-orieškový krém alebo mascarpone. Tvoríme guličky, ktoré dáme zachladiť. Vychladené tuhé guličky napichujeme na drevené paličky, máčame do polevy (čokoládovej, jogurtovej) a následne zdobíme cukrárskymi ozdobami, orieškami alebo strúhaným kokosom.