Ako využiť vajíčka, aby ste nimi neplytvali

Čo bolo skôr, vajce alebo sliepka? Nie, nie, nebojte sa, dnes nebude témou táto otázka, na ktorú hľadá ľudstvo odpoveď už celé tisícročia. Otázkou však je, ako využiť všetky zložky vajíčka, teda bielok, žĺtok či škrupinu. Veľa receptov totiž vyžaduje len jednu časť vajíčka a zvyšok sa bez rozmyslu stáva súčasťou problému zvaného food waste. Odporúčaní je hneď niekoľko.

Bielka

  • Pečivo – potrite bielkom pred pečením chlieb, koláč, muffin alebo hocijaké iné pečivo. Pečivu tak zabezpečíte príťažlivý lesk a zároveň sa vďaka bielku na kôrku ľahšie prichytí akýkoľvek posyp.
  • Kokteily – vyšľahané bielka pridávajte do kokteilov. Tým, že napenia, dodávajú drinkom hodvábnu štruktúru.
  • Orechy v cukre – rozmiešajte bielka s trochou vody, pridajte orechy a podľa chuti cukor a škoricu. Dajte na hodinu zapiecť do rúry, pokiaľ nebudú chrumkavé.


Žĺtka

  • Zahusťovadlo – žĺtka viete využiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok, ktorým dodáte hladký a zamatový nádych. Pridávajte ich však až vtedy, keď už polievka nie je horúca, aby ste nemali praženicu.
  • Majonéza – tej nie je nikdy dosť, tak prečo vyhadzujete žĺtka? Veď stačí, keď ich tyčovým mixérom rozšľaháte a postupne po kvapkách pridáte olivový olej. Potom už len dochutíte citrónovou šťavou alebo vínnym octom.
  • Zamrazte ich – samotné žĺtka počas skladovania vysychajú, ale ak do nich zašľaháte soľ alebo cukor, tak vydržia a môžete ich použiť kedykoľvek po vytiahnutí z mrazničky.


Škrupinky

Aj napriek tomu, že škrupinky nemajú žiadne potravinové uplatnenie, tak predtým, než skončia v koši, ich ešte viete využiť pri škvrnách na hrnčekoch od čaju alebo kávy. Stačí, keď ich podrvíte, dáte do hrnčeka, zalejete vriacou vodou a necháte pôsobiť cez noc. Škvrny by mali zmiznúť.

Skúste nabudúce využiť všetky časti vajíčka. Možno zistíte, že ste vajíčkami ozaj plytvali a že ich ozaj nepotrebujete až toľko.