Ostala vám zelenina a neviete, ako ju využiť? Poradíme vám čo s ňou, aby neskončila v koši

Veľké nákupy sú našou každodennou rutinou. Z obchodov si nosíme plné tašky potravín a surovín, ktoré v konečnom dôsledku ani nie sme schopní spotrebovať. A tak sa často stáva, že nám ostanú suroviny, ktoré, žiaľ, často končia v odpadkoch. Medzi najčastejšie vyhadzované potraviny patrí zelenina, a preto vám v nasledujúcich riadkoch ponúkneme niekoľko receptov, v ktorých ju môžete zužitkovať.

Zeleninové hranolky

Nakúpili ste veľa koreňovej zeleniny do nedeľnej polievky a teraz neviete, čo s ňou? Jednou z možností je ju zamraziť, čo má vo zvyku mnoho ľudí. Ale ak ju chcete spotrebovať hneď, tak si pripravte chutné a zdravé zeleninové hranolčeky. Stačí keď mrkvu, petržlen, kaleráb aj zeler nakrájate na kúsky, pokvapkáte olivovým olejom, pridáte korenie na grilovanú zeleninu a dáte upiecť. O pol hodinu máte chutnú a zdravú večeru, ktorú si môžete vychutnať spolu s dresingom z kyslej smotany. 


Krémové zeleninové polievky

Polievky má rád asi každý, sú chutné, zdravé a navyše jednoduché na prípravu. Dnes sú rozšírené aj krémové polievky, ktorých chuť sa zjemňuje smotanou. Takúto polievočku si môžete pripraviť aj zo zeleniny, ktorá vám ostala v chladničke. Napríklad takú brokolicovú spravíme tak, že ružičky brokolice uvaríme a rozmixujeme ponorným mixérom. Opäť dáme variť, pridáme soľ, korenie, poprípade bujón a ku koncu varenie prilejeme smotanu na varenie. Ak nemáme, postačí aj mlieko. Podobnú polievku si môžete spraviť aj z karfiolu alebo tekvice. 


Cuketa, ako ju možno nepoznáte

Cuketa patrí medzi obľúbenú zeleninu, ktorú grilujeme, používame do polievok, či dokonca plníme rôznymi zmesami. Ak jej kúpite viac, ako ste potrebovali, spravte si výborné cuketové placky. Príprava je úplne jednoduchá – nahrubo nastrúhajte, osoľte a okoreňte, primiešajte nastrúhaný syr, strúčik cesnaku, vajíčko a vypražte na oleji ako klasické zemiakové placky. Ak chcete cuketu spotrebovať zdravšie, použite ju ako základ do koláča. Cuketové koláče sú vláčne, chutné a navyše predstavujú zdravšiu verziu domácich koláčov.