Chutné recepty zo zvyškov ryže, ktoré vás zaručene dostanú

Ryža patrí medzi najobľúbenejšie prílohy k mäsu a určite sa aj vám stalo, že ste jej uvarili viac, ako bolo potrebné. Aby ste ju nemuseli vyhadzovať, prinášame vám niekoľko rýchlych receptov, ktoré si určite obľúbite. 

Ryžové placky so syrom

Ak vám ostalo viac ryže, tak ju určite nevyhadzujte, ale pripravte si skvelé ryžové placky. Postup je úplne jednoduchý – uvarenú ryžu premiešajte s nastrúhaným tvrdým syrom, pridajte vajíčko, aby sa zmes pekne spojila, nezabudnite na cesnak a okoreňte podľa chuti. Tvaruje placky, ktoré obalíte v strúhanke a následne vysmažte v oleji. K plackám si dajte zeleninový šalát a chutná a rýchla večera je na svete. 


Ryžový nákyp

Vychytávka našich starých mám má ešte stále mnoho fanúšikov. Ryžu zalejete mliekom a privediete k varu. Dlho variť nemusíte, keďže je ryža už hotová. Stačí pár minút na to, aby sa mlieko trochu vsiaklo do ryže a necháme vychladnúť. Zoberieme si vajíčko, žĺtok spolu s cukrom a so zaváraným ovocím primiešame do ryže, z bielka urobíme tuhý sneh a pridáme k ryžovej zmesi. Vysypeme do formy na pečenie a pečieme zhruba pol hodinu. Posypeme práškovým cukrom a poprajeme si dobrú chuť. 


Koložvárska kapusta

Tento recept možno nie je najjednoduchší alebo najrýchlejší, ale o to je chutnejší. Surovín potrebujeme trochu viac, ale je dosť možné, že všetko nájdete doma v chladničke. Takže ďalšie nákupy určite nehrozia. Potrebujeme už spomenutú uvarenú ryžu, kyslú kapustu, kyslú smotanu, mleté mäso, klobásku, cibuľu a koreniny. Všetko si dopredu pripravíme. 

Mleté mäsko si udusíme na cibuľke, osolíme, okoreníme, pridáme mletú sladkú papriku. Kyslú kapustu si tiež opražíme na cibuli, okoreníme a pridáme sladkú papriku, aby kapusta dostala peknú farbu. Keď máme všetko hotové, môžeme začať s vrstvením do vyššej zapekacej misy. Začneme s kyslou kapustou, nasleduje ryža, mleté mäso a klobáska nakrájaná na kúsky. Opäť kapusta, ryža, mleté mäso, klobása. Poslednou vrchnou vrstvou je kapusta, ktorá sa zalieva kyslou smotanou, ktorú môžete zmiešať s vajíčkom. Po pol hodine pečenia vám bude rozvoniavať celá kuchyňa a výsledkom vášho snaženia bude chutné a sýte jedlo, ktoré určite nikto neofrfle. :)