Nedeľný obed na tri dni, alebo ako sa to dá inak

Pečené kurča so zemiakmi a zeleninou ako nedeľný obed je slovenská klasika. Len málokedy ho však zjeme naraz, a tak nám ostane aj na ďalšie dni. No už v pondelok ho máme po krk a zvyšky tak letia nekompromisne do koša. S takýmto plytvaním sa dá jednoducho skoncovať. Stačí trocha tvorivosti a nedeľný obed vieme premeniť na niekoľko zaujímavých chutných pokrmov. Tu je zopár tipov.

Plnené tortilly

Natrháme kúsky mäsa zo zvyškov kurčaťa, ktoré ochutíme trochou soli, gyros korením, čiernym korením a zľahka opražíme na panvici. Každý podľa svojej chuti. Potom na panvici zohrejeme tortilly, do ktorých vložíme pripravenú kuraciu zmes a pridáme aj ďalšie prísady, taktiež podľa chuti a podľa toho, čo chladnička dá. 


Zapekané cestoviny

Jednoduchý a chutný recept, pri ktorom využijete zvyšky nedeľného obedu. Stačí odvariť cestoviny ľubovoľného tvaru, pridať kúsky mäsa, zeleniny a dochutiť. Zaliať smotanou, na vrch postrúhať syr a dať zapiecť do rúry. 


Zeleninové placky

Ostala vám zelenina? Žiadny problém. Nakrájajte ju na drobné kúsky, pridajte nastrúhaný syr, dochuťte podľa potreby a premiešajte. Rozbite pár vajec a vmiešajte ich do zmesi tak, aby sa všetky zložky spojili. Takto pripravenú zmes naberajte lyžicou alebo naberačkou a vyprážajte na olivovom oleji na strednom stupni niekoľko minút z oboch strán.


Rizoto

Rýchly a jednoduchý pokrm, ktorý zvládne uvariť každý. Stačí len odvariť ryžu, pridať zvyšky mäsa z kurčaťa, zeleniny, dochutiť a dobre premiešať. Pri servírovaní postrúhať na vrch jemný syr a skvelo sa k nemu hodí aj kyslá uhorka. 


Syrové guľky

Neviete, čo so zemiakmi, ktoré už do nikoho nejak nejdú? Nezúfajte. Spravte so zemiakov kašu, pridajte nastrúhaný syr, dochuťte a vytvarujte z nich guľky. Tie obaľte v trojobale podobne ako rezne a vypražte na miernom plameni do zlatista.

Vidíte, ako jednoducho sa dá predísť food waste – plytvaniu jedlom? Trochu snahy, fantázie, tvorivosti a nedeľný obed už nikdy neskončí v koši.