Udržateľný život, alebo ako sa dopracovať k bezodpadovej kuchyni

Voľné víkendy využíva takmer každý z nás na nakupovanie. Vo väčšine prípadov ide o veľký nákup, kedy sa snažíme zaobstarať si potraviny hoci aj na celý týždeň. V sladkej nevedomosti však nakupujeme oveľa viac, ako potrebujeme a nasledujúcich pár dní skončí v koši mnoho dobrého a zdravého jedla. A v koši nekončí len jedlo, ale aj vaše peniaze. Ak by ste prerátali jedlo, ktoré za rok vyhodíte, na peniaze, boli by ste nemilo prekvapený. Dopracovali by ste sa k sume, ktorá by vám zaplatila príjemný wellness víkend alebo hoci aj novú chladničku. 

S potravinovým odpadom sa stretávame takmer v každej domácnosti a o tomto celosvetovom probléme sa hovorí stále viac a viac. Možno si myslíte, že dopracovať sa k bezodpadovej kuchyni bude náročné, ale opak je pravdou. Postačí niekoľko zásadných zmien, pár správnych rozhodnutí a zrazu zistíte, že potravinami plytváte omnoho menej.


Čo vyhadzujeme najčastejšie?

Najmenej sa nám darí, keď máme spotrebovať všetku zeleninu a pečivo. Práve tieto potraviny končia v koši najčastejšie. Ale neobvyklé nie je ani vyhadzovanie ovocia, ktoré ak nestihneme zjesť v krátkom čase, chytí pleseň a už mu niet pomoci. Do odpadkov putujú aj mliečne produkty, ktoré sú po spotrebe – jogurty, smotany, nátierky a podobne. 

K plytvaniu potravín dochádza takmer všade – plytváme už pri samotnom nakupovaní, pri varení a, samozrejme, aj vtedy, keď vyhadzujeme nedojedené jedlo, ktoré sme nestihli zjesť. Problém s food waste je teda veľmi rozšírený, ale je fajn, že sa ním zaoberá stále viac a viac ľudí v celom svete. Upozorňujú na neho rôzne organizácie zaoberajúce sa udržateľným spôsobom života aj celosvetové média. Vďaka tomu sa problematika plytvania potravín dostáva do povedomia mnohých ľudí, ktorí sa snažia zlepšiť svoj prístup k nakupovaniu a spotrebe potravín.