Vedeli ste, že týmto prispievate k plytvaniu jedlom?

Niekedy robíme veci tak podvedome a automaticky, že si to ani neuvedomujeme. Platí to aj pri boji s food waste. Aké veci teda robíme, ktoré nám tú našu snahu negujú, no my si ju pravdepodobne ani neuvedomujeme?


Nereálne očakávania

Oči by jedli, staré slovenské príslovie, ktoré je niekedy až príliš kruto pravdivé. Najhoršie je, keď tie oči dostanú hlad počas veľkého víkendového nákupu potravín. Vtedy v košíku pristávajú závratnou rýchlosťou potraviny najrôznejšieho druhu, s ktorými máme smelé plány. Premeniť ich cez týždeň na chutné pokrmy, aké varí sám Gordon Ramsay. 

Realita? Počas týždňa sme radi, že sa vôbec po príchode z práce domov dotrepeme do sprchy a na varenie ani nepomyslíme. S príchodom ďalšieho víkendu vyhádžeme pokazené potraviny z posledného nákupu a utekáme znova na veľký nákup, s tým že teraz sa to už podarí. A tak to ide týždeň, čo týždeň.


Veľké porcie

Vraví, sa že aj krava vie, kedy má dosť. Prečo to teda nevie aj človek? Prečo si nakladá na tanier stále viac? Je zarážajúce, že od roku 1960 až po súčasnosť sa veľkosť taniera zväčšila až o 36 %. A aký je výsledok? „Kvalitné matadorky“ okolo nášho pásu alebo jedlo v koši. Jedno horšie ako druhé. 


Nešikovnosť v kuchyni

Zaiste všetci s nostalgiou spomíname na babičkinu kuchyňu. Prečo je to tak? Naše babičky vedeli vykúzliť z hocičoho chutný pokrm. Nie každý z nás je však v kuchyni ako ryba vo vode, a tak nečudo, že množstvo potravín končí v koši pre našu nešikovnosť. Aj keď snaha sa vždy cení. :)


Nie je plytvanie ako plytvanie

Nikto nie je dokonalý a ani nikto učený z neba nespadol, takže nemožno nikoho haniť ani karhať, keď pri snahe neplytvať jedlom niečo nakoniec v koši skončí. Treba však rozlišovať čím plytváme, pretože každá potravina je inak náročná na zdroje. Najnáročnejšie na zdroje sú totiž živočíšne produkty, najmenej náročné mliečne výrobky. Otvorme teda oči a buďme v boji s food waste zodpovednejší. Malo by nám záležať na tom, aký svet zanecháme ďalším generáciám.