Ako si upratať chladničku, aby ste vyhadzovali čo najmenej potravín?
Aj vy sa chcete vyhnúť vyhadzovaniu potravín a ich zbytočnému plytvaniu? Ak neviete ako na to, prvým krokom by mohlo byť upratanie a preorganizovanie svojich zásob. Správne uloženie a skladovanie potravín tvorí v tomto prípade základ. Ak sa naučíte, ako jednotlivé potraviny a hotové jedlá správne skladovať, už nikdy nemusia skončiť v koši.
Poriadok v chladničke
Uprataná chladnička so sebou prináša mnohé výhody – správne uložené potraviny vydržia dlhšie čerstvé a poriadok v chladničke vám nedovolí zabudnúť na potraviny, ktoré v nej máte. Prehľadné usporiadanie vedie teda k šetreniu peňazí a zároveň k znižovaniu potravinového odpadu. Pri uložení jedla do chladničky platia určité zásady, podľa ktorých by ste sa mali riadiť:
- Vrchná polička patrí už uvareným jedlám. Môžete tu uložiť hotové jedlá – pečené mäso, prílohy, dusenú zeleninu. Je dobré, ak sú tieto jedlá uložené v uzatvárateľných nádobách.
- Ďalšia polička patrí mliečnym produktom – smotanám, jogurtom, nátierkam a, samozrejme, aj syrom. Tieto potraviny skladujte v pôvodných obaloch, aby ste si dokázali overiť ich minimálnu trvanlivosť.
- Pod mliečne výrobky sa ukladajú šunky a salámy, ale aj mäso, ktoré je určené na nasledovné spracovanie.
- Väčšina chladničiek má dnes už aj zásobníky na zeleninu a ovocie, ktoré je potrebné pravidelne kontrolovať.
- Potraviny sa ukladajú aj do dverí chladničky – od vrchu začnite vajíčkami, pokračujte cez omáčky, horčice a kečup a do spodnej časti patrí napríklad víno, ktoré ste nestihli vypiť.
- Posledná rada na záver – ak viete, že potravinu určite nestihnete skonzumovať, uložte ju do mrazničky.
Ak potraviny v chladničke uložíte správne, dlhšie vám vydržia. Food waste je veľkým strašiakom súčasnej doby a aj taká banalita, ako usporiadanie potravín v chladničke, vám pomôže plytvanie potravinami zamedziť.