Chcete sa vyhnúť plytvaniu jedlom? Skúste variť zo zvyškov

Food waste je veľkým nedostatkom súčasnej doby. V snahe ukázať, čo všetko máme a na čo všetko máme, nakupujeme plné košíky potravín a je nám jedno, že o pár dní možno skončia v koši. Plné chladničky a preplnené komory predstavujú momentálny trend, ktorému sa v dnešnej konzumnej spoločnosti nevieme vyhnúť. 

Jedným zo spôsobov, ako vyhadzovať menej jedla, je varenie zo zvyškov. Určite sa vám stalo, že ste nakúpili viac potravín, ako ste reálne spotrebovali. Aby zvyškové suroviny neskončili v koši, skúste myslieť kreatívne a využívajte ich čo najviac. Naše staré mamy takto varili stále, tak prečo si od nich nebrať príklad? Chlieb nikdy neskončil v koši, pretože sa zmenil na chlebík vo vajíčku, zo zemiakovej kaše vznikali tie najchutnejšie zemiakové lokše, pečené stehná a ryža z nedele sa v pondelok premenili na výborné rizoto. Aké jednoduché, však? 


Variť zo zvyškov dokáže každý, nebojte sa to vyskúšať

Prvým krokom k tomu, aby sme začali menej plytvať jedlom, je spraviť si inventúru všetkých potravín, ktoré máme doma. Pozorne prezrite komoru aj chladničku a vždy sa zamerajte na potraviny, ktoré by sa mohli začať kaziť ako prvé. Najčastejšie sa vyhadzuje zelenina a pečivo, a preto si práve tieto suroviny skúste ustriehnuť a vždy ich spotrebujte ako prvé. 

Varenie z toho, čo chladnička dá, je naozaj len o zvyku. Netreba to brať ako „z núdze cnosť“, pretože aj zo zvyškových surovín dokážete uvariť chutné a plnohodnotné jedlá. Ak patríte medzi kreatívnych kuchárov, určite sa vám podarí spotrebovať zvyšky už uvarených jedál, ale aj surovín. Pri varení zo zvyškov sa nemusíte obávať jednotvárnosti, pretože v chladničke vám ostane vždy niečo iné – raz je to zelenina, inokedy mäso, ryža či zemiaky. 

Ak si so zbytkami neviete poradiť sami, na internete nájde veľké množstvo receptov, ale aj rád a tipov na to, aby zdravé a chutné jedlo nekončilo v koši.