Pár rád, ako zachrániť jedlo, aby nekončilo v koši

Úprimne, koľkokrát ste riešili situáciu s pripáleným, presoleným, rozvareným či nedochuteným jedlom tak, že ste ho vyhodili skôr, než ste mu dali druhú šancu? Aj vy ste sa tak zapríčinili o to, že každý Slovák vyhodí v priemere 111 kíl potravín ročne, pretože práve varené jedlo je u nás druhou najviac vyhadzovanou potravinou. Preto vám dnes prezradíme pár rád, ako takéto jedlo zachrániť, aby ste už viac zbytočne neplytvali jedlom.

Ako na pripálené jedlo?

Stáva sa, že z času na čas nám nepatrnosťou jedlo prihorí. To však neznamená, že ho musíte hneď vyhodiť, pretože sa dá stále zachrániť, ak nie je spálené na uhlík. Keď sa jedlo pripáli pri varení, treba hrniec s jedlom vložiť do väčšieho hrnca so studenou vodou, aby ho schladila. Potom postupne vybrať lyžicou alebo varechou tú časť jedla, ktorá sa dá hladko vybrať. 

Ak sa jedlo spečie v rúre, tak z neho treba stiahnuť vrchnú časť a ochutnať, či je zvyšok dobre tepelne spracovaný. Stále však chutí trochu spálene? Nevadí, prekryte ho vlhkým uterákom na 10 minút. Ak ani to nepomôže, tak stačí pridať barbecue alebo pikantnú omáčku a urobiť z neho údenú špecialitu.


Ako na presolené jedlo?

Existuje viacero spôsobov, ako zachrániť presolené jedlo. Niekedy stačí pokrm jednoducho opláchnuť vodou. Ak to nepomôže, tak ho treba priviesť do varu v novej vode, alebo dať do misky s vodou na 5-10 minút, aby sa soľ rozpustila. No nie na všetky jedlá sa dajú aplikovať tieto spôsoby. V takých prípadoch skúste pridať ďalšie ingrediencie a slanú chuť „rozriediť“.


Ako na rozvarené jedlo?

Ani rozvarené jedlo nemusíte hneď vyhadzovať. Rozvarenú zeleninu viete šikovne premeniť na pyré alebo krémovú polievku. Z rozvarených cestovín sú vždy dobré cestoviny zapekané a z rozvareného mäsa sa dá stále spraviť chutné pečené mäso. 


Ako na nedochutené jedlo?

Aj jedlo bez chuti sa dá napraviť v závislosti od konkrétneho pokrmu. Nemastnú–neslanú chuť ryže, zeleniny, polievok a štiav k mäsu odstránite použitím bujónu. Niektorým pokrmom viete navrátiť chuť štipľavou omáčkou či barbecue. Zabudnúť netreba ani na soľ a ostatné klasické koreniny. Ak nič nepomáha, tak uvažujte nad tým, ako by ste mohli nevýrazné jedlo zakomponovať ako ingredienciu do iných pokrmov.

Vraví sa, že každý si zaslúži druhú šancu, tak prečo nie aj nedokonalé navarené jedlo? S týmito radami dáte „nepodarenému“ jedlu správny šmrnc a nebudete tak už zbytočne plytvať jedlom.